Kan man bygga sin egen sändare?

Är du sugen på att börja med amatörradio och kanske vill skaffa dig en egen sändare? Det finns en del man bör känna till och kunna innan man sätter igång. Med detta sagt så är det ganska enkelt att börja, och föreningen Sveriges sändareamatörer (SSA) kommer gärna med många bra tips. För att bli sändareamatör måste man avlägga ett prov för att få ett certifikat. De flesta brukar dock börja som så kallade lyssnaramatörer för att skaffa sig en bild av hur amatörradiovärlden fungerar. Om du vill börja lyssna på amatörradio kan du be SSA om en personlig lyssnarsignal, med vilken du kan få kontakt med olika sändare över hela landet.

Sändare och hur man kan komma igång

Sändare för radio – komponenter

Många som känner sig intresserade av amatörradio är så klart sugna på att bygga sin egen sändare. Detta är givetvis inget som är enkelt, men med rätt information och kunskap kan man komma långt på egen hand. Man måste dock komma ihåg att det är olagligt att bygga sin egen sändare om man inte har radiolicens. Denna licens får man som sagt genom att kontakta antingen Post- och telestyrelsen eller SSA som kan hjälpa en att komma vidare. Några av komponenterna man behöver om man är sugen på att experimentera lite med detta på egen hand är dock skivkondensator, koppartråd, elektrolytkondensator och ett kretskort. En fullständig checklista för att bygga sin egen sändare finns att hämta hos bland annat SSA. Men som sagt, kom ihåg att det inte är tillåtet att sända på till exempel FM-bandet utan licens. Det kan dock vara kul att öva upp sina färdigheter i väntan på att man avlägger ett kompetensprov för sändare.

Amatörradiokulturen är fortfarande stark i Sverige och det finns flera tusen personer som använder sin egen sändare för att få kontakt med andra med samma intresse. Kontakta SSA eller Post- och telestyrelsen om du vill gå med i en amatörradioklubb eller börja sända själv!