Dannero travbana utanför Kramfors

Kulturen att spela på trav är stark i hela Sverige, så även i de norra delarna där det inte alltid är helt lätt att hålla på med utomhussport. Dannero Travbana ligger strax utanför den lilla orten Kramfors i Ångermanland. Denna travbana slog upp sina portar för första gången 1958. Det var nybildade Ådalens travsällskap som låg bakom konstruktionen av travbanan, som på den tiden såg helt annorlunda ut än vad den gör idag. Dannero travbana är nu en av Sveriges modernaste travbanor, och där anordnas det många andra evenemang än hästlopp. Det är en så kallad multiarena där folk från hela Ångermanland håller på med diverse olika sporter.

Dannero travbana och branden 2005

År 2005 förstörde en brand stora delar av Dannero travbana. Brandade startade i restaurangbyggnaden som var gjord av trä och denna del av travbanan gick inte att rädda. Branden skadade dock inga hästar eller människor. Efter detta byggde man om Dannero travbana. Arenan utrustades med en multihall där man kan utöva många olika sporter och hör idag som sagt till landets modernaste. Travbanan är främst i bruk under sommarhalvåret, eftersom det till exempel saknas banbelysning. För den som vill ge sig iväg till Dannero travbana för att spela på hästar är det alltså under sommaren man bör försöka. Då kan man bland annat spela på V75 och andra tävlingar. För att vinna några pengar gäller det dock att ha lite koll på både hästar, kuskar och banförhållanden!

Travbana Dannero i Ångermanland är känd

De största årliga loppe på Dannero travbana är för kallblodiga hästar. I augusti varje år gör man bland annat loppen ”Svenskt kallblodskriterium” och ”Kriteriestoet”. Dessa tävlingar är två höjdpunkter på det svenska travåret och är båda till för treåriga kallblodshästar. Det största travloppet för varmblodiga hästar  det berömda ”Ådalspriset”. Denna tävling är stor i hela det område vi kallar för Ådalen, och har körts varje år ända sedan 1965. Det kanske allra största loppet, sett ur publiksynpunkt, på Dannero är dock ”Midnattsloppet” som körs varje sommar. Dannero ligger så pass lång norrut att det alltså är fullt möjligt att göra ett lopp sent på kvällen, trots att banan alltså saknar belysning. Alla dessa lopp går så klart att spela på för den som är intresserad av betting!